Zgloszenie kasy fiskalnej druk aktywny

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten rozdział jest dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka osoba prowadząca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

W pracy w lokalach gastronomicznych możemy wystąpić dwa główne rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bowiem nie potrafi ona nawet własnej klawiatury. To dodatkowe rozwiązanie używane jest w długich restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć kilka zasadniczych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy finansowej i usprawniających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siła na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i czytelną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla kupującego jaki z niecierpliwością czeka przy stole na bliskie rozliczenie. Dodatkowym walorem istnieje możliwość zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na umowie pamięci, co powiększa ich zbieranie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być dobre wymiary, pozwalające na jej bliskie przechodzenie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po całym domu, a także nowoczesny i wygodny design. Oprogramowanie gastronomiczne idzie na dokładne monitorowanie sprzedaży oraz szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej jest dla wielu rozpoczynających działalność jeden z znaczniejszych kosztów, dlatego warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można otrzymać na ostatni przedmiot ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto i dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, by być okazję jej sprawdzenia oraz przeszkolenia ludzi z myśli jej używania i zgodzie z pomysłami do obsługi punktów restauracyjnych.