Wykorzystanie miesa wolowego

Lub że istnieć rzecz lepszego w własnym domu, niż świeży, jednocześnie jasny i jedzący kotlet schabowy usmażony na wygrana i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, pragnie być właściwie roztłuczony - na tyle, by mięso stało się delikatne, a po przysmażeniu kruche, a wraz nie tak szybko, by kotlet nie był za wysoki, inaczej podzieje na soczystości. Zarówno w sukcesie bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w podobnej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do ciała, aby osiągnęło odpowiednią grubość i budowę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do ciała, którym będziemy mogli samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. A przy ogromniejszej sum kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo jak stosujemy do nich mięso coś gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w interesach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością robi się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można już opaść z sił, ponadto tłuczek do mięsa jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego też, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w pełnej miar, czy z pewnego mięsa, oszczędźmy sobie energii i zainwestujmy w specjalistyczne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest banalnie swoja w obsłudze - wystarczy włożyć do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na wszelkiej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, by każde nasze kotlety były podzielone równomiernie, szybko i chętnie, więc nie jest piękniejszego wyjścia, gdy tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest wtedy taki istotny wydatek - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dobrym w obsłudze, w mieszkaniu w czystości, również nie przesadnie kosztownym, jak mogłoby się zdawać.