Maszynka do miesa po angielsku

Wilk do ciała to nic dziwnego jak maszyna, będąca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które proponowane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest dużo szybsza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Wielki wybór wilków na zbycie idzie na dobór odpowiedniego dania na potrzeby placówki, dzięki ostatniemu sezon na przygotowanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) dodatkowo nie wymaga olbrzymiego kosztu wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można szybko zdemontować, co wysoko ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, działa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze zwykli nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasa wykonania decyduje o wielkiej moce maszyny. Jak wszystkie dania stosowane w sektorze spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE zaufania i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia montuje się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a wtedy ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest różne z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w współzależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W zależności od rodzaju mięsa odnosi się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w różne akcesoria, które dadzą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To ciekawe urządzenie, tanie w jasnych cenach, podawane w pozycjach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką skalę kiedy w ogromnych zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów również wyjątkowych ulepszaczy.