Artykuly spozywcze jezyk niemiecki

Artykuły spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu rozkładowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna nasza rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w form, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest rzeczą groteskową.

Wpływów na ostatnie, w który metoda zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest wysoce, i jednym z nich jest częste przedłużenie jego moce poprzez pakowanie próżniowe. Stanowi więc mechanizm, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego standardu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zrobione są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dopasowanie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z większej folii, tymże szczególnie odporny), powinny stanowić atesty spożywcze i wykonywać wymogi PZH. Folia PA/PE prezentuje się dużą siłą mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką klasą (zrobiona z profesjonalnej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna formę i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie użycie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, ale i produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego artykułu (nie zmieniają zapachu oraz stylu, nie dodają mu własnych wady), niektóre dodają się od odmrażania jedzenia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to znakomita forma na zmniejszenie marnotrawstwa. Tym bardziej, że pakowanie próżniowe można podawać również w gospodarstwach domowych.